Weert gaat aan de slag met biodiversiteit. Stadsecoloog Renata Bruinsma en wethouder Geert Gabriëls lanceren op 13 februari 2020 de Weerter 2020 Challenge: Tijd voor Biodiversiteit! Iedereen die de natuur belangrijk vindt, is welkom om hierbij aanwezig te zijn! De lancering vindt plaats van 15.30 tot 16.30 uur op het St. Raphaëlpad in Weert.

Startsein Weerter 2020 Challenge: Tijd voor biodiversiteit!

Weert gaat aan de slag met biodiversiteit. Stadsecoloog Renata Bruinsma en wethouder Geert Gabriëls lanceren op 13 februari 2020 de Weerter 2020 Challenge: Tijd voor Biodiversiteit! Iedereen die de natuur belangrijk vindt, is welkom om hierbij aanwezig te zijn! De lancering vindt plaats van 15.30 tot 16.30 uur op het St. Raphaëlpad in Weert. Bruinsma: “Dit is het begin van een zoektocht waarin we onszelf en elkaar uitdagen om de biodiversiteit in en om de stad te herstellen. Ja, we zijn een groene regio, maar de biodiversiteit holt razendsnel achteruit. Met de wereldwijd verslechterende klimaatontwikkelingen is een sterke natuur die ons voedt en in leven houdt niet meer vanzelfsprekend. Daar maken we ons - ook in Weert - zorgen over. Gelukkig kunnen we er samen iets aan doen!”

Je denkt misschien dat biologische diversiteit iets is van ecologen, boeren en boswachters, maar niets is minder waar. Biodiversiteit is zo simpel en belangrijk als de lucht die je inademt, de grond waar je over loopt en de appel die je eet. Bruinsma: “Planten en dieren werken op een ongelooflijk intelligente manier met elkaar samen voor een evenwichtig ecosysteem. Althans, als de mens niet te veel ingrijpt. Het zijn de bomen die onze lucht zuiveren, de koolmees die de processierups opeet, de planten die het water reinigen en de mineralen die de moestuin voeden.”

Niet eeuwig, gratis of vanzelfsprekend

Wethouder Gabriëls vult aan: “Biodiversiteit is belangrijk voor de mens. Niet alleen omdat we in evenwicht zaken vanuit het natuurlijk systeem kunnen gebruiken, maar ook omdat we kunnen genieten van de mooiigheden van de natuur. De natuur met haar verscheidenheid kan je nieuwsgierig maken en kan je doen verwonderen. Denk aan iets simpels als een roodborstje in je tuin of op je balkon. Biodiversiteit doet je beseffen dat er meer leven op aarde is dan de mens en dat je kunt genieten van flora en fauna. Je kunt er blij en rustig van worden. Belangrijk om dit te koesteren dus! Maar biodiversiteit is niet eeuwig, gratis en helaas ook niet vanzelfsprekend. Er is sprake van vervuiling, uitputting van akkerland, overproductie van broeikasgassen, achteruitgang van natuur en een afname van dier- en plantsoorten. Het Europese Parlement kondigde eind 2019 de klimaatnoodtoestand af. Hoog tijd dus voor biodiversiteit! Dat zijn we verplicht aan onszelf en aan de volgende generaties.”

2020 Challenge

Bruinsma: “Met de Weerter 2020 Challenge: Tijd voor Biodiversiteit! willen we samen met inwoners, scholen en bedrijven aan de slag om Weert futureproof te maken. De gemeente heeft afgelopen jaar al veel ondernomen, zoals het aanleggen van bloemperken en Tiny Forests bij scholen, het uitdelen van Tuiny Forest-pakketten, subsidie op de opvang van regenwater en het plaatsen van nestkasten voor vogels, in samenwerking met IVN Weert. Maar dat is niet genoeg. Biodiversiteit is van ons allemaal. Door samen te werken kunnen we het verschil maken. Alle kleine en grote initiatieven bij elkaar opgeteld hebben een groot effect. Eén vlinderstruik maakt misschien niet zoveel uit, maar als alle 50.000 inwoners van Weert in hun tuin of balkon iets groens doen, maakt dat wel degelijk een groot verschil.”

Oeroude kringlopen

Hoe werkt biodiversiteit? Bruinsma: “De basis van biodiversiteit is dat in de natuur alles met elkaar samenwerkt. De bacteriën en mineralen in de grond voeden de wortels van je moestuin. De koolmees eet de processierups. De vleermuis voorkomt een muggenplaag en kippen eten de slakken op in de fruitboomgaard. Zo hangt alles met elkaar samen. Door industriële en digitale vooruitgang en de verstedelijking zijn we verder van onze natuur af komen te staan en vinden we het tegenwoordig heel normaal dat we avocado’s uit Marokko en druiven uit Zuid-Afrika eten en dat onze kleding goedkoop en snel vervangbaar is. Gelukkig beseffen we met z’n allen steeds beter dat het zo niet langer kan.”

Je hoeft geen idealist met groene vingers te zijn

Bruinsma: “Hoe groot de problemen ook zijn, de oplossingen waar je zelf aan bij kan dragen zijn verrassend eenvoudig en hebben direct effect. En dat willen we in de Weerter 2020 Challenge laten zien.” Eet voedsel dat lokaal groeit, pak vaker de fiets, geef vogels in jouw tuin of op je balkon een huisje, eet minder vlees, vervang een paar tegels in je tuin door groen, plant een inheemse struik, verwonder je over de schoonheid van de natuur, recycle je kleding, gebruik minder plastic en help elkaar. Natuurlijk is het fantastisch als je je eigen moestuin begint, maar je hoeft geen idealist met groene vingers te zijn om een bijdrage te leveren! Er zijn heel veel leuke kansen en initiatieven waar je bij aan kunt sluiten. Die ideeën en slimmigheidjes delen we met elkaar in de 2020 Challenge: op Facebook (@heerlijkweert), Instagram (@heerlijkweert) en www.heerlijkweert.nl, en daarmee dagen we onszelf en elkaar uit.

Raphalepad, een van de groene parels in de Weerter Binnenstad Bloeiende planten.