Ben je benieuwd naar welke diersoorten in jouw tuin leven? Wil je meer weten over hoe je jouw tuin aantrekkelijk kunt maken voor meer diersoorten? Meld je dan snel aan voor het tuinen onderzoek. Een student van de HAS verzamelt binnenkort in tuinen via wildcamera’s, bodemvallen en een lichtval informatie en beelden.

Tuinonderzoek van start

Onderzoek naar tuinen van Weert

Tuinen zijn kleine landschappen waar veel dieren kunnen wonen. Ook in Weert liggen er kansen voor tuinen om meer planten en diersoorten te huisvesten. De gemeente Weert, IVN Weert e.o. en Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man starten vanaf 19 april 2021 met een onderzoek naar het voorkomen van diersoorten in Weerter Tuinen. Inwoners kunnen zich hiervoor aanmelden tot 1 juni. Het onderzoek wordt uitgevoerd door HAS Hogeschool Venlo in samenwerking met IVN Weert en het Natuur-en Milieucentrum IJzeren Man.

Een toename van insecten, vogels en andere dieren in tuinen draagt bij aan het herstellen van biodiversiteit. Investeren in meer dieren in de eigen tuin lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar de oppervlakte van alle tuinen in Nederland bij elkaar telt ruim 56.000 hectare grond.

Herstellen biodiversiteit


‘Een student van de HAS verzamelt in tuinen via onder andere wildcamera’s, bodemvallen en een lichtval informatie en beelden. Het onderzoek loopt van 19 april tot juli 2021. 
De verzamelde data wordt verwerkt in overzichten. Zo wordt duidelijk welke diersoort aan welke tuininrichting voorkeur heeft. Met die informatie kunnen inwoners met een paar aanpassingen hun tuin geschikt maken voor een specifiek dier. Geert Gabriëls, wethouder biodiversiteit, roept inwoners op om samen kennis op te doen. “Steeds vaker worden tuinen compleet betegeld of vol kiezels gelegd. Dit terwijl we wéten dat groene tuinen koeler zijn, meer regenwater opvangen en beter zijn voor insecten, vogels en andere dieren. Ook groene tuinen kunnen onderhoudsarm zijn. Als we tuinen vergroenen en met elkaar verbinden ontstaan er voor dieren meer mogelijkheden de tuin te gebruiken. Daarom ben ik benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek.”

Meedoen

Iedere inwoner met een tuin kan zich aanmelden voor deelname aan het onderzoek tot 15 mei. Een beperkt aantal tuinen kan worden onderzocht. Tuinen worden geselecteerd op basis van afmeting, inrichting en ligging. Voor het onderzoek is het belangrijk om in diverse tuinen een beeld te krijgen van voorkomende diersoorten. Ook een betegelde tuin kan goed worden onderzocht. In overleg met de tuineigenaren wordt bepaald welke onderzoeken worden uitgevoerd. De deelnemers leveren zelf ook een actieve bijdrage, zij vullen vragenlijsten in en houden bij welke vogels en insecten (zoals dagvlinders en bijen) in de tuin voorkomen. Daar zijn handige zoekkaarten voor beschikbaar. Deelnemen levert interessante informatie op over uw eigen tuin op, zoals welke soorten ’s nachts actief zijn. 


Aanmelden

Benieuwd naar welke diersoorten in uw tuin leven? Meld u dan aan voor het onderzoek via: n.brans@student.has.nl. De resultaten van het tuinen onderzoek zullen vanaf juli 2021 gepubliceerd worden op deze site.

Egel in Tuin - Foto Piotr Laskawski