In Weert loopt in opdracht van de gemeente een onderzoek naar het voorkomen van diersoorten in tuinen. Inwoners konden zich hiervoor aanmelden. Inmiddels hebben veel inwoners met grote tuinen gereageerd. We zijn echter ook benieuwd naar de soortenrijkdom in kleine stadstuinen. Heeft u een kleinere tuin en ligt die in het centrum of binnen de ringbanen van Weert? Aanmelden kan tot 1 juni 2021.

Stadstuinen gezocht voor onderzoek naar diersoorten

Een toename van insecten, vogels en andere dieren in tuinen draagt bij aan het herstellen van biodiversiteit. In Weert liggen er kansen om in tuinen meer planten en diersoorten te huisvesten. Niet alleen in grote groene tuinen aan de randen van Weert, maar ook binnen de singels en ringbanen. Investeren in meer dieren in de eigen tuin lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar de oppervlakte van alle tuinen in Nederland bij elkaar telt ruim 56.000 hectare grond.  

Onderzoek

Een student van de HAS verzamelt in tuinen via onder andere wildcamera’s, bodemvallen en een lichtval informatie en beelden. Het onderzoek loopt nog tot juli 2021. Daarna wordt de verzamelde informatie verwerkt in overzichten, deze maken duidelijk welke diersoort aan welke tuininrichting voorkeur heeft. Met die informatie kunnen inwoners met een paar aanpassingen hun tuin geschikt maken voor een specifieke diersoort. 

Aanmelden

Voor het onderzoek is het belangrijk om van allerlei tuinen een beeld te krijgen van voorkomende diersoorten, ook van kleine stadstuinen. Na aanmelding vindt een selectie plaats op basis van afmeting, inrichting en ligging van de tuin.

In overleg met de tuineigenaren wordt bepaald welke onderzoeken plaatsvinden. De deelnemers leveren zelf ook een actieve bijdrage, zij vullen vragenlijsten in en houden bij welke vogels en insecten (zoals dagvlinders en bijen) in de tuin voorkomen. Daar zijn handige zoekkaarten voor beschikbaar.

Benieuwd naar welke diersoorten in uw tuin leven én beschikt u over een stadstuin? Meld u dan aan voor het onderzoek via: n.brans@student.has.nl. Aanmelden kan tot 1 juni 2021. De resultaten van het tuinen onderzoek zijn op deze website terug te vinden vanaf juli 2021.

Eekhoorn - foto Jeremy Bishop