Op deze pagina kun je meer informatie vinden over de app 'Obsidentify' en hoe je hiermee waarnemingen/foto's kunt vastleggen

Handleiding Obsidentify

Uitgebreide handleiding Obsidentify

Meedoen met de activiteiten is vrijblijvend, maar wil je meedoen met het verzamelen van zoveel mogelijk waarnemingen kan je Obsidentify downloaden. Obsidentify is een fotoherkenningsapp die in het wild levende dieren, planten en paddenstoelen kan herkennen. De app is ontwikkeld door Stichting Observation international, Naturalis Biodiversity center en Cosmonio Imaging. De app werkt zelflerend: de herkenning is gebaseerd op reverentiebeelden. Hoe meer foto’s er in de app komen, hoe beter de herkenning werkt. Of de app een soort kan herkennen is ook afhankelijk van de kwaliteit van een foto.

Voor uitgebreide functies kun je ook gebruik maken van de website www.waarneming.nl. Alle foto’s van soorten die je in Obsidentify maakt, zullen automatisch terecht komen in je waarneming.nl account. Waarnemingen van waarneming.nl/Obsidentify worden na validatie overgenomen in de Nationale database flora & fauna. Deze databank wordt gebruikt door onderzoekers.

Hier onder kun je vinden hoe je kunt starten vanaf je telefoon:

Stap 1: Download de app ‘Obsidentify’

De app is gratis en er worden in de app geen betaalgegevens gevraagd.

Stap 2: Open de app en klik op ‘inloggen’ en vervolgens op ‘account aanmaken’

De eerste keer dat u de app opent zal er gevraagd worden voor toestemming tot bestanden op de telefoon en de locatie. Deze gegevens zijn noodzakelijk voor het gebruik van de app. De heeft internet nodig om te werken. Het kan ook eerder gemaakte foto’s gebruiken, maar daarvoor is het wel noodzakelijk om de GPS van de telefoon aan te hebben staan. Klik vervolgens rechtsboven op ‘account aanmaken’. De app vraagt je vervolgens om een emailadres in te geven, een naam en een wachtwoord te kiezen. Je kunt aangeven of je de nieuwsbrief wilt ontvangen en er wordt nog verwezen naar de gebruiksvoorwaarden van waarneming.nl. In deze voorwaarden staat o.a. dat je geen foto’s van mensen of huisdieren mag maken.

Stap 3: Klik na invullen op ‘maak account aan’ en bevestig je account met de link die naar je mailadres is verstuurd.

Na het doorklikken op ‘maak account aan’ zal je een email ontvangen op het emailadres wat je hebt ingegeven. In deze email staat een link om je account te bevestigen. NA het bevestigen kun je inloggen. De eerste keer na het opstarten van de app verschijnt er een pop-up met de vraag of de app de locatie mag gebruiken. De locatie wordt gebruikt om je foto’s een locatie mee te geven. Zonder locatie zijn de foto’s/waarnemingen niet geldig.

Om te kunnen zien wat de tussenstand is kun je lid worden van de groep 'Heel Weert Observeert LIVE'. De eerste groep is reeds vol en de QR-code neemt je mee naar de tweede groep. Om bij de groep te komen scan je de QR-code hier onder:

QR-code naar groep 2 van Heel Weert OBserveert

 

Stap 4: Klik op het icoontje rechts met ‘Obsidentify’.

Je komt dan bij een scherm uit met links een camera, om ter plekke foto’s te maken, en een camerarol, om eerder gemaakte foto’s mee te identificeren. Gebruik één van de twee om een foto te kiezen en klik vervolgens op ‘identificeer’. De resultaten van je identificatie worden zichtbaar. Er staat ook een percentage: dat verteld je hoe zeker de identificatie is. Bij onzekere identificatie zullen er meerdere opties staan. Kies de optie waarvan jij denk dat het beste past.

Stap 5: Klik op ‘bewaar identificatie’

Gefeliciteerd, je hebt je eerste waarneming vastgelegd!

Met de app obsidentify wordt flora en fauna identificeren eenvoudig In de app obsidentify kun je foto's van flora en fauna analyseren - de app zal je vertellen wat je hebt gezien