Wat zijn we trots! Op 13 feb 2020 werd op het St. Raphaëlpad in Weert de 2020 Challenge: Tijd voor Biodiversiteit! gelanceerd. Wethouder Geert Gabriels en stadsecoloog Renata Bruinsma onthulden het logo van Heerlijk Weert / 2020 Challenge en hingen drie nestkasten op waar de vogels komend voorjaar weer lekker in kunnen gaan broeden.

Lancering 2020 Challenge: Tijd voor Biodiversiteit

Wat zijn we trots! Op 13 feb 2020 werd op het St. Raphaëlpad in Weert de 2020 Challenge: Tijd voor Biodiversiteit! gelanceerd. Wethouder Geert Gabriels en stadsecoloog Renata Bruinsma onthulden het logo van Heerlijk Weert / 2020 Challenge en hingen drie nestkasten op waar de vogels komend voorjaar weer lekker in kunnen gaan broeden. Ook werd er een webcam onthuld waarmee alle inwoners van Weert en andere geïnteresseerden het slechtvalkennest op de St. Martinuskerk live kunnen volgen.

Wethouder Gabriels vertelt trots: ‘Op het hoogste puntje van de Weerter Martinustoren staat een nestkast waar afgelopen jaar drie jonge slechtvalken geboren zijn. Een goede zaak: de slechtvalk speelt een belangrijke rol in een evenwichtig ecosysteem in de stad. En ook komend voorjaar is de verwachting dat het ‘vaste paartje’ weer gaat broeden. Prachtig dat we dit via een webcam kunnen volgen! Uiteraard staat de webcam zo opgesteld dat we de natuur niet storen.’

Gezond & snel!

In een gezond ecosysteem werkt de natuur met elkaar samen, legt stadsecoloog Bruinsma uit. ‘De dieren vormen daarin een voedselketen. De vijand voor de een is de prooi voor de ander.’ En wist je dat de slechtvalk het snelste dier op aarde is? Hij kan in een duikvlucht maar liefst 390 km/uur gaan! Dan snap je meteen waarom de slechtvalk in de voedselketen helemaal bovenaan staat! Ad Verhees, vrijwilliger van de werkgroep slechtvalken: ‘De slechtvalk eet vooral kauwtjes, duiven en verschillende zangvogels en voorkomt daarmee ook overlast. Hij eet vooral de ‘zwakke’ dieren, waardoor er een goede en sterke balans blijft in de vogelstand van de stad. De vogels op hun beurt eten weer insecten en de koolmees eet bijvoorbeeld de processierups. We hebben de natuur in de stad nodig!’

(Video: WeertDeGekste.nl)

Hierboven wordt een Youtube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van Youtube bekijken.

Wethouder Geert Gabriëls en stadsecoloog Renata Bruinsma bij de start van de 2020 Challenge. Publiek bij de start van de 2020 Challenge.