Lange periodes van droogte komen steeds vaker voor, maar ook flinke hoosbuien maken we steeds vaker mee. Het belangrijk om tijdens natte periodes water op te slaan, zodat je bij droogte toch genoeg water beschikbaar hebt. Wat kun je zelf doen in eigen tuin?

Waterklaar: Reserve voorraadje water in de tuin tegen droogte

 Lange perioden van droogte komen steeds vaker voor. Dat heeft gevolgen voor mensen, dieren en de natuur. Landbouwgewassen kunnen voor een langere tijd niet beregend worden. De drinkwatervoorziening kan in gevaar komen. Bomen en planten verdrogen, omdat er wekenlang geen druppel regen valt. Daarom is het belangrijk om tijdens natte periodes water op te slaan, zodat je bij droogte toch genoeg water beschikbaar hebt. Wat kun je zelf doen in eigen tuin?

Regenton of regenschutting

Met het plaatsen van een regenton of een regenschutting vang je extra water op voor het sproeien van de tuin. Een regenschutting kan geplaatst worden als gewone schutting. De hoeveelheid waterberging is beperkt. Om jouw tuin waterklaar te maken zijn extra maatregelen nodig.

Kijk voor meer informatie op: www.waterklaar.nl/noord/oplossing/bovengrondse-opvang-in-objecten/regenton en www.waterklaar.nl/noord/oplossing/bovengrondse-opvang-in-objecten/regenschutting

Wadi met planten

Eén van de gemakkelijkste oplossingen om het regenwater van je dak en tuin op te vangen is een wadi. Het woord wadi staat voor waterafvoer door infiltratie.

Een wadi is een verlaagd gedeelte van de tuin waar het water (via een gootje) naar toe stroomt. Daarna zakt het water weg in de bodem. Een wadi kan een laag gelegen grasveldje zijn, maar kan ook een verlaging zijn die is aangeplant met planten die tegen water en droogte kunnen. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook goed voor de biodiversiteit!

Zie voor meer informatie: www.waterklaar.nl/noord/oplossing/bovengrondse-opvang-in-de-tuin/wadi-met-planten 

Regenschutting (foto Waterklaar website) Regenton (website Waterklaar)