Door water in de tuin te brengen zorg je voor een verminderde hittestress en voor een betere balans in biodiversiteit! Een goed begin is het afkoppelen van je regenpijp van de riolering en het water op eigen terrein opvangen (kijk voor de gemeentelijke subsidieregeling hier: www.weert.nl/regenwater) Als je dat water eenmaal van je dak in je tuin hebt gehaald, kun je daar verschillende leuke en nuttige dingen mee doen

Waterklaar: Water in de tuin tegen hittestress

Regenpijp afkoppelen en subsidie ontvangen? Kijk voor de gemeentelijke subsidieregeling hier: www.weert.nl/regenwater). Als je dat water eenmaal van je dak in je tuin hebt gehaald, kun je daar verschillende leuke en nuttige dingen mee doen.

Wadi met planten

Eén van de gemakkelijkste oplossingen om het regenwater van je dak en tuin op te vangen is een wadi. Het woord wadi staat voor waterafvoer door infiltratie.

Een wadi is een verlaagd gedeelte van de tuin waar het water (via een gootje) naar toe stroomt. Daarna zakt het water weg in de bodem. Een wadi kan een laag gelegen grasveldje zijn, maar kan ook een verlaging zijn die is aangeplant met planten die tegen water en droogte kunnen. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook goed voor de biodiversiteit!

Kijk voor meer informatie op: www.waterklaar.nl/noord/oplossing/bovengrondse-opvang-in-de-tuin/wadi-met-planten

 

Natuurlijke regenwatervijver

Een natuurlijke regenwatervijver is een prima oplossing voor het opvangen van regenwater. Het regenwater is niet altijd van dezelfde kwaliteit en daarom niet voor alle vissen geschikt. Vissen in de vijver zijn wel belangrijk voor het schoonhouden van de planten en bestrijding van muggen.

Een natuurlijke regenwatervijver is leuk om te zien en is goed voor de flora en fauna. Deze vijver is ook eenvoudiger in aanleg en onderhoud dan een gewone vijver. Uiteraard kun je ook nog kiezen uit verschillende sierelementen en stromend water.

Kijk voor meer informatie op: www.waterklaar.nl/noord/oplossing/bovengrondse-opvang-in-de-tuin/natuurlijke-regenwatervijver

Andere oplossingen?

Op zoek naar andere oplossingen om de biodiversiteit te verhogen en hittestress tegen te gaan? Kijk op: www.waterklaar.nl/noord/thema/hittestress

 

 

Natuur vijver