Als er dan toch veel regen valt is het zonde om het meteen via de oprit in het riool te laten stromen! Door het toepassen van waterdoorlatende verharding op oprit en in de tuin houd je het water in de tuin.

Waterklaar: Waterdoorlatende verharding

Waterdoorlatende bestrating heeft meerdere voordelen, zowel praktisch als qua uitstraling. Omdat water meteen door de verharding kan infiltreren ontstaan er geen plassen of waterstromen. Door waterdoorlatende bestrating kan de tuin groener worden ingericht met toch draagkracht in de verharding. De waterdoorlatende bestrating heeft ook voordelen voor de ondergrond. Het grondwater wordt op een natuurlijke wijze aangevuld en op peil gehouden.

Om waterdoorlatende verharding te combineren met zorg voor biodiversiteit, zijn de volgende verhardingen uitermate geschikt:

Grasbetontegels

Regenwater zakt gemakkelijk in de grond, veel ruimte voor gras en snelle aanvulling van grondwater. De tegels kun je vullen met graszaad of sedum, zo draag je ook nog eens bij aan biodiversiteit.

Stapstenen

Stapstenen zijn klinkers of tegels met grote tussenruimte waardoor het water weg kan zakken in de grond. De bodem ertussen kun je beplanten met planten, maar als je liever een bodembedekkende halfverharding hebt, denk dan eens aan houtspaanders, dennenschors of cacaodoppen. Hier kunnen kriebelbeestjes toch nog een plekje krijgen en het regenwater sijpelt er makkelijk doorheen de bodem in.

Bodembedekkers

Looppaden kun je ook prima maken van andere dingen dan tegels of klinkers. Denk eens aan cacaodoppen, amandelpitten, houtspaanders, boomschors, prima om het water door te laten en het voedt de bodem ook nog eens doordat de producten langzaam afgebroken worden door het bodemleven. Wil je geen onkruid ertussen, leg er dan waterdoorlatend geotextiel onder.


 
Kijk voor meer informatie op: www.waterklaar.nl/noord/oplossing/ander-soort-verharding/waterdoorlatende-verhardingen

 

 

 

 

 

 

Stapstenen (website Waterklaar) Boomschors (website Waterklaar)