Ontmoet Renata, natuurliefhebber en mensen-mens. Ze woont met haar man en twee dochters in de bosrijke omgeving van Boukoul waar ze zeer regelmatig met haar handen in de aarde van haar (moes)tuin wroet. Als gastvrouw van onze prachtige leefomgeving wil ze haar passie voor biodiversiteit delen met naasten, buurt, scholen en iedereen in Weert en omgeving!

Groen Portret VIJF VRAGEN AAN… onze Weerter stadsecoloog Renata Bruinsma

Waarom vind jij biodiversiteit belangrijk?

Omdat ik intens van biodiversiteit geniet. Ik heb het nodig om me goed te voelen en op te laden na een inspannende dag. Dit gun ik ook mijn kinderen, dat zij een leefomgeving hebben waarin zij zich goed kunnen voelen.

Wat doe je – buiten je werk – graag in de natuur?

Ik vind het fijn om te hardlopen in de natuur, hoe kleiner de paden, hoe beter! Wandelen in goed gezelschap of samen met mijn man (die ook ecoloog is) struinen in de natuur op soortenjacht!

Wat vind je zelf moeilijk om vol te houden, in ecologische zin?

Ik vind het lastig om volledig vegetarisch te eten, mijn man houdt erg van vlees. Ook kort douchen vind ik een uitdaging. Ik praat het weleens goed naar mezelf omdat wij geen bad hebben.

Wat vind je de beste bio-tip die je zelf ooit kreeg?

Op de Nationale Groendag 2019 in Wageningen was ik onder de indruk van het pleidooi van architect Adriaan Geuze om “mededogen te hebben voor het knoeien wat wij met z’n allen doen”. Biodiversiteit begint bij JOU! Je kunt beter proberen iets te doen (ook al is dat knoeien) dan niets doen. Dit principe staat tevens centraal in de Weerter 2020 Challenge: Tijd voor biodiversiteit!

Wat is je lievelingsdier?

De roerdomp, een reigersoort die heerlijk gecamoufleerd in zijn “paalhouding” kan meedeinen met de beweging van het riet door de wind. Ik vergeet zijn “Whoemp” geluid nooit meer toen ik op excursie was varend over de Biebrza-Polen!

Je lievelingsbloem?

De tormentil vanwege haar gerangschikte eenvoud: 4 gele kroonbladeren met er tussenin de 4 kelkbladeren; prachtig! Deze soort heeft het moeilijk door toenemende vermesting, verzuring en verdroging.

Je lievelingsboom?

De Ginkgo biloba vanwege haar symboliek als “boom van hoop”. En mijn inheemse favoriet is zonder twijfel de ruwe berk vanwege de kleurenpracht in de winter; de zilveren stam steekt dan zo mooi af tegen de paars ogende takken!

Volg Renata ook via Facebook: @renatabruinsma.stadsecoloogweert

Renata Bruinsma Weerter Stadsecoloog (foto Margot Meijer) Renata Bruinsma bij onthulling logo Heerlijk Weert