Logo HeerlijkWeert.

Klimaat en Water

Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. Waterorganisaties en gemeenten nemen maatregelen om wateroverlast, droogte en hittestress in jouw omgeving te voorkomen en de waterkwaliteit te bewaken. Deze maatregelen zijn onvoldoende om het waterprobleem blijvend op te lossen. Alleen met jouw hulp maken we het verschil!

Geveltuintjes
Stapstenen (website Waterklaar)

Waterklaar: Waterdoorlatende verharding

Als er dan toch veel regen valt is het zonde om het meteen via de oprit in het riool te laten stromen! Door het toepassen van waterdoorlatende verharding op oprit en in de tuin houd je het water in de tuin.

Lees verder...
Regenschutting (foto Waterklaar website)

Waterklaar: Reserve voorraadje water in de tuin tegen droogte

Lange periodes van droogte komen steeds vaker voor, maar ook flinke hoosbuien maken we steeds vaker mee. Het belangrijk om tijdens natte periodes water op te slaan, zodat je bij droogte toch genoeg water beschikbaar hebt. Wat kun je zelf doen in eigen tuin?

Lees verder...
Natuur vijver

Waterklaar: Water in de tuin tegen hittestress

Door water in de tuin te brengen zorg je voor een verminderde hittestress en voor een betere balans in biodiversiteit! Een goed begin is het afkoppelen van je regenpijp van de riolering en het water op eigen terrein opvangen (kijk voor de gemeentelijke subsidieregeling hier: www.weert.nl/regenwater) Als je dat water eenmaal van je dak in je tuin hebt gehaald, kun je daar verschillende leuke en nuttige dingen mee doen

Lees verder...
Groendak

Waterklaar Hittestress oplossen: Je kan het dak op!

Nadat je subsidie hebt aangevraagd bij de gemeente Weert, is het tijd om een dak uit te zoeken. De gemeente helpt je graag! Groene daken zijn er namelijk in vele soorten.

Lees verder...
Sedumdak Lars en Sandra Frencken Laarveld (Foto Sandra Notenboom-Frencken)

Waterklaar: Subsidie groene daken en groene gevels

In een dichtbebouwde omgeving of omgeving met veel 'steen' wordt het in de zomer veel warmer dan in een groene omgeving of in het buitengebied. Om verstening van de omgeving tegen te gaan stelt de gemeente Weert een subsidie beschikbaar voor groene daken en groene gevels.

Lees verder...
Geveltuintje geeft al verkoeling in warme tuin (foto Loes Janssen)

Waterklaar: Zelf de hitte in de tuin verminderen

Met de zomer voor de deur herinneren we ons weer de afgelopen hete zomers. Hittestress kan vooral in gebieden met veel gebouwen en wegen voor veel overlast zorgen. Het is een belangrijke veroorzaker van de overlijdenspiek van mensen tijdens een lange warme periode. Ook voor de biodiversiteit is hitte funest, maar planten en bomen kunnen ook bijdragen aan het verminderen van hittestress.

Lees verder...
Afkoppelen van regenpijp subsidie

Waterklaar: Subsidie afkoppelen regenwater

Door de verandering van het klimaat is er een toename van natte en droge periodes. Om overstromingen van buurten in natte periodes en uitdroging van de grond in droge periodes te voorkomen, worden maatregelen genomen. Door regenwater af te koppelen van het riool en in plaats daarvan op te vangen in uw tuin, wordt piekafvoer van regenwater verminderd én water zo lang mogelijk vastgehouden in de bodem. Voor die afkoppeling heeft de gemeente Weert samen met Waterschap Peel en Maasvallei een subsidieregeling gemaakt voor particulieren

Lees verder...
Logo Weet Wat-er Speelt

Waterklaar: Weet Wat-er speelt

Het klimaat verandert... Die klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten: het wordt alsmaar warmer en het regent steeds heviger. Dat kan voor overlast in uw straat, wijk of dorp zorgen. Samen met Waterschap Limburg neemt de gemeente Weert maatregelen om wateroverlast en droogte in uw leefomgeving te beperken. Lees hier over de situatie in uw buurt.

Lees verder...
Logo Waterklaar

Campagne Waterklaar van start

Het is weer lente. Tijd om lekker naar buiten te gaan. Voor veel mensen betekent dit aan de slag om de tuin op orde te maken. Maak de tuin zomerklaar én waterklaar! Wethouder Martijn van den Heuvel: “Duurzaam waterbeheer is steeds belangrijker. Ook u kunt uw steentje bijdragen. De gemeente kan u daarbij helpen. De subsidieregeling Waterklaar is een unieke stimulans, samen maken wij in Weert het verschil!”

Lees verder...