In een dichtbebouwde omgeving of omgeving met veel 'steen' wordt het in de zomer veel warmer dan in een groene omgeving of in het buitengebied. Om verstening van de omgeving tegen te gaan stelt de gemeente Weert een subsidie beschikbaar voor groene daken en groene gevels.

Waterklaar: Subsidie groene daken en groene gevels

Stenen houden warmte vast

Stenen en daken nemen veel warmte op en geven warmte af. 's Nachts koelt het minder af en in woningen wordt het warmer. Dat kan overlast veroorzaken voor de bewoners.

Zelf maatregelen nemen

Het is gemakkelijk om zelf een steentje bij te dragen (of weg te halen), door meer groen in uw tuin te brengen. Wilt u nog een stap verder gaan, denk dat eens aan het aanleggen van een groen dak. Een groen dak draagt bij aan het opvangen van de extreme hitte én tegengaan van wateroverlast in periodes van hevige regenval. U staat er niet alleen voor. De gemeente Weert helpt inwoners met adviezen en eventueel subsidie. Zo zorgen we er samen voor dat onze woonomgeving wat leefbaarder wordt. 

Voordelen

Is uw dak geschikt om aan te kleden met een 'groentapijt'? Een groen dak maakt uw woning of woonomgeving duurzamer, de stad een stukje groener én zo'n dak is een paradijs voor bijen, vlinders en andere insecten. Andere voordelen zijn het afvangen van fijnstof in de omgeving en voorkomen van opwarming in de zomer. Op een bitumen dak wordt in de zomer temperaturen gemeten van maar liefst 98 graden terwijl op een groen dak de temperatuur niet hoger komt dan 28 graden Celsius. Ook biodiversiteit en de leefkwaliteit krijgen een boost van een groen dak. Eén vierkante meter groen dak houdt tot wel 50 liter (!) regenwater vast en brengt geluidsoverlast terug. Samen maken we het verschil!

Subsidie groen dak

Wij gaan graag met u in gesprek over het vergroenen van uw dak! Er zijn allerlei mogelijkheden om dit te doen. Zo zijn er verschillende systemen en soorten groene daken. In een gesprek bekijken we samen welke mogelijkheden er zijn voor uw dak, geven we advies én bekijken we of u in aanmerking komt voor een subsidie.

Maak een afspraak en ga met ons het gesprek aan! Dat kan door via het aanvraagformulier op de website van de gemeente Weert:

https://www.weert.nl/groendak

Foto: het groene sedum dak van de familie Frencken-Notenboom op Laarveld (foto Sandra Notenboom-Frencken)

Sedumdak Lars en Sandra Frencken Laarveld (Foto Sandra Notenboom-Frencken) Sedumdak Lars en Sandra Frencken Laarveld (Foto Sandra Notenboom-Frencken)