Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je allerlei acties uit het thema ‘Bouwen en verbouwen’. Ontdek welke maatregelen bij jou passen! En bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving.

Bouwen en verbouwen

Bij duurzaam bouwen en verbouwen houd je rekening met de impact op het milieu door verantwoord en bewust om te gaan met energie, water en grondstoffen.

De meeste mensen kennen een woning met duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Maar (ver)duurzaam bouwen en wonen gaat niet alleen over een laag energieverbruik. Het is ook een woning bouwen die zo lang mogelijk kan voldoen aan je woonbehoefte. Het begint al bij het ontwerp van een huis, door bijvoorbeeld compact en levensloopbestendig te bouwen, te kiezen voor milieuvriendelijke bouwmaterialen of zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de stand van de zon om je huis te verwarmen.

Maatregelen uit het thema 'Bouwen en verbouwen'

Klik op onderstaande afbeeldingen om meer te leren over de betreffende maatregel. Je komt dan op een pagina met allerlei informatie, tips en handige links. Ontdek welke maatregelen bij jou en jouw situatie passen!

Binnenkort volgen nog meer acties en maatregelen voor het thema 'Bouwen en verbouwen'. Houd de website Heerlijk Weert dus in de gaten!

Mooi voorbeeld uit de buurt...

Laat je inspireren en leer van anderen! Kijk eens om je heen, er zijn al zoveel mooie duurzame voorbeelden in Weert.

Het huis van Hilde van Dael

“Duurzaam bouwen is meer dan alleen energiezuinig bouwen”

Hilde van Dael - Versteegen heeft samen met haar man een duurzaam en toekomstbestendig huis gebouwd in Stramproy. Daar wonen ze sinds 2020. “Ik heb altijd al interesse gehad in het milieu en ik vraag me steeds af wat we als mens kunnen doen om bij te dragen aan de aarde. Bij de materialen voor het huis kijk ik bijvoorbeeld ook naar waar het vandaan komt, of er veel transport nodig is en of het materiaal herbruikbaar is. We hebben om die redenen heel bewust gekozen voor een houtskeletbouw-woning en materialen die uit de directe omgeving komen.”

Ze hebben compact gebouwd, goed geïsoleerd en wekken zelf energie op met zonnepanelen. “Uiteindelijk wekken we zelfs meer energie op dan we nodig hebben voor elektriciteit en warm water (zonneboiler).” Maar duurzaam bouwen is niet alleen nadenken over energie. Het huis is levensloopbestendig, rolstoelvriendelijk én er is slim gebruik gemaakt van daglicht. “Door een daglichtspot en de lage ramen hoeven we overdag geen lampen aan te doen. Alleen ‘s avonds.”

Mooie tip van Hilde: “Bel aan bij mensen en stel ze vragen, ga naar op informatiebijeenkomsten en laat je goed informeren. En bovendien: denk goed na over wat jij wilt, wat jij belangrijk vindt aan een huis. Op die manier maak je keuzes voor de langere termijn. Dat is ook duurzaam!”

Terug naar overzicht maatregelen
Woning in aanbouw.