Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het gebruiken van biobased materialen bij de afwerking van de muren, een actie uit het thema ‘Bouwen en verbouwen’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Biobased materialen bij de afwerking van je huis

Biobased bouwen is een manier van bouwen die op de natuur gebaseerd is. Meestal verstaan we eronder dat gebouwd wordt met bouwmaterialen die gegroeid zijn. En die terug de natuur in kunnen als ze op het einde van hun leven zijn. Op deze manier vormen de materialen in je huis onderdeel van de materiaalkringloop op aarde en put je de aarde niet uit.

Naast de basis van de woning zoals muren en dak, kun je ook biobased of natuurlijke materialen gebruiken om je woning af te werken. Dit kan zowel op de muren als op de vloer.

In plaats van laminaat, keramische tegels of een expoxy gietvloer, kun je andere materialen toepassen als vloer. Onderhoudsvriendelijke vloeren zijn bijvoorbeeld natuurstenen tegels die je van niet te ver haalt. Dus geen Chinees hardsteen, maar Belgisch hardsteen of gesteenten uit Duitsland/Frankrijk, zoals Jura kalksteen. Deze tegels ‘leven’ echt, zijn goed schoon te houden en zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming of vloerkoeling. Ook massief hout is een heerlijk materiaal voor op de vloer, vooral op vloeren zonder vloerverwarming, bijvoorbeeld op de bovenverdieping. Samengestelde vloeren (multiplex met een massief houten toplaag) zijn perfect in combinatie met vloerverwarming. Maar denk ook eens aan minder gangbare, maar niet minder mooie materialen zoals marmoleum, bamboe parket of kurk. Duurzaam en recyclebaar.

Voor de muren kun je kiezen voor klassiek gipsstucwerk, maar ook voor een natuurlijk alternatief, zoals leemstuc of het prachtige kalkstuc. Het voordeel van deze muurafwerkingen is dat er geen schadelijke stoffen in het binnenklimaat van je woning komen, dus is het gezonder voor de mensen en dieren in huis. Verder neemt met name leemstuc vocht uit de lucht op, waardoor de luchtvochtigheid constanter blijft, wat gunstig is voor houten vloeren en de luchtwegen. De muren voelen ook warmer aan dan betonwanden of met gips gestucte wanden. Dit zorgt voor een warme sfeer in huis. Leem en kalk is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder gewoon wit en kan worden geschilderd met een ademende muurverf.

Qua muurverf en het aflakken van deuren en kozijnen is een natuurlijk biobased alternatief voor synthetische verven steeds populairder. De grote merken die je ook in de bouwmarkt kunt kopen bieden inmiddels een natuurlijke eco-variant aan voor hun synthetische verven. Natuurlijke verven zijn (zo goed als) vrij van VOS (Vluchtige Organische Stoffen), wat deze verven veel gezonder maakt voor jouw als bewoner. Het is aan te raden hier eens naar te kijken.

Biobased en natuurlijke afwerkingen dragen dan ook bij aan een gezond binnenklimaat in de woning. Onderzoek wijst uit dat de gezondheid van bewoners van natuurlijk gebouwde en afgewerkte huizen beter is en ze minder kans hebben op ziektes. Voor astmapatiënten en mensen met andere luchtwegklachten is een dergelijk huis extra heilzaam.

Houd rekening met...

  • Deze maatregel is op diverse manieren te realiseren. Zo kan een professioneel bedrijf ingeschakeld worden, maar zijn er ook mogelijkheden voor doe-het-zelf oplossingen. Zorg dat je de voor- en nadelen en de veiligheidsrisico's van tevoren goed in kaart brengt om een goede afweging te kunnen maken.
  • Bij het gebruik van biobased materialen moet je erop letten dat je luchtdicht, maar ademend bouwt. Sluit de natuurlijke materialen dus niet af met plastics, dampremmers of op latex gebaseerde verven. Dan krijg je juist rottend materiaal. Laat je daarom goed informeren door een expert.
  • Biobased materialen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zoek naar een voor jou geschikte afwerking en houdt rekening met je schoonmaakwensen en onderhoud van vloeren.
  • Verven voor binnenshuis bevatten steeds minder Vluchtige Organische Stoffen (VOS), zoals microplastics en dat is ook vastgelegd in Europese richtlijnen. Hoe minder van dit soort stoffen, hoe gezonder het binnenklimaat en hoe meer het bijdraagt aan de gezondheid van jou als bewoner. Bedenk dat we steeds meer tijd in huis doorbrengen, dus hierop letten kan op de lange termijn lonend zijn voor de gezondheid.
  • Bouwen met biobased materialen kan er heel strak en modern uitzien, maar het kan ook een sfeervolle oude look geven of juist de sfeer van een ‘hobbithuis’. Kies wat bij jou past, dan zit je altijd goed!

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Gezondheid

 

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Voorbeeld van biobased materialen bij de afwerking: witte leemstuc.