Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over warmte-/koudeopslag in bouwmateriaal, een actie uit het thema ‘Bouwen en verbouwen’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Warmte-/koudeopslag in bouwmateriaal

Last van kou of warmte? Je kunt natuurlijk technische maatregelen treffen. Bijvoorbeeld door actieve of passieve koeling en verwarming van je woning door het aanbrengen van een warmtepomp, het aanzetten van de airco of het planten van een strategisch geplaatste boom. Maar je kunt ook je huis voor je laten werken in de strijd tegen de hitte of kou. Hoe? Door bouwmaterialen te kiezen met speciale eigenschappen.

Sommige bouwmaterialen zijn erg goed in het opnemen van warmte en deze een periode vast te houden. Afhankelijk van de temperatuur in de ruimte wordt de warmte of koude later weer afgegeven via het oppervlak van het materiaal. Dat werkt als volgt: steenachtige materialen zoals beton, kalkzandsteen of kalkhennepbeton hebben een hoge thermische massa. Dat is een technische term voor het opnemen en afstaan van warmte, waardoor er een soort thermische accu wordt opgeladen bij warme temperaturen. Deze warmte wordt weer afgegeven in de koudere nacht, waardoor het in de ochtend in theorie weer koeler is in een gebouw. De combinatie met nachtventilatie, waarbij warme lucht 's nachts wordt afgevoerd is hierbij wel belangrijk!

Voorbeelden zijn kalkhennepmuren, het gebruik van leemstuc op de muren en betonkernactivering, waarbij betonnen wanden of vloeren zorgen voor de opname van warmte en het langzaam afstaan van dezelfde warmte tijdens koudere periodes.

Een veel toegepast voorbeeld van een systeem dat op deze manier werkt is het verwerken van koelingsbuizen in de betonvloer van de verdiepingsvloer. Door hier actief koud water doorheen te laten stromen, zal de betonvloer sneller warmte uit het huis kunnen opnemen en zo voor verkoeling in huis zorgen. Deze techniek wordt ook wel eens een klimaatvloer genoemd. Klimaatvloeren zijn gebaseerd op eeuwenoude thermische eigenschappen die we vandaag nog steeds in kerken en kathedralen aantreffen. Deze monumenten zijn aangenaam koel in de zomer en in de winter niet écht koud.

De enorme massa waaruit dergelijke gebouwen zijn opgetrokken heeft een dempende werking op de gevoelstemperatuur. Betonkernactivering gaat uit van datzelfde principe. In vloeren en plafonds lopen leidingen waarin water met een temperatuur van rond de 20 graden circuleert.

Het benutten van de eigenschappen van bouwmaterialen zorgt er voor dat minder energie voor de verwarming of koeling van de woning nodig is en toch een prettige gevoelstemperatuur aanwezig is. Het effect is afhankelijk van het soort materiaal dat wordt gebruikt. Het effect is afhankelijk van de soort en de hoeveelheid materiaal die wordt toegepast. Neem deze materialen meteen mee bij het ontwerpen van de woning. Daarnaast is een integraal energie-advies of stappenplan belangrijk om de juiste keuzes te maken.

Houd rekening met...

  • Wil je de thermische massa van bouwmaterialen gebruiken, zoek dan vooral naar steenachtige materialen zoals beton, kalkzandsteen, baksteen of kalkhennepbeton.
  • De combinatie met nachtventilatie is heel belangrijk, anders blijft de warmte alsnog in huis hangen en heb je niets aan de voordelen van de materialen.
  • Laat je goed voorlichten door een architect en/of een bouwfysicus wanneer je deze technieken actief wil inzetten.

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Minder hitte

 

Terug naar overzicht maatregelen
Voorbeeld van koeling in huis: systeem voor vloerkoeling.