Ontmoet... Daan de Ridder, boer bij Herenboeren Land van Weert. Begin dit jaar verhuisde hij met zijn vrouw Maaike en dochter Ronja (3) naar de boerderij op Alt Weert om daar samen met ongeveer 150 leden een kleinschalige, duurzame boerderij te starten.

Groen Portret VIJF VRAGEN AAN… Daan de Ridder

Waarom vind jij biodiversiteit belangrijk?

‘Waarom niet’, zou ik zeggen! In de landbouw zorgt biodiversiteit er op de eerste plaats voor dat je van alles wat hebt. Maar biodiversiteit is ook van groot belang om natuurlijke ecosystemen in stand te houden, zodat de natuur zichzelf gezond houdt en plagen voorkomen worden.

Wat doe je – buiten je werk – graag in de natuur?

Ik wandel en fiets graag, en in de zomer ga ik graag zwemmen in natuurlijke wateren. Ik ben eigenlijk de hele dag buiten, zowel op de boerderij als voor de ontspanning. Des te lekkerder is het om daarna binnen te zijn.

Wat vind je zelf moeilijk om vol te houden, in ecologische zin?

Ik vind het afval scheiden lastig. Het groene niet natuurlijk. Maar het papier, glas en vooral het plastic, dat is veel! Je zou eigenlijk thuis vier containers moeten hebben. En het liefst zou ik een hybride auto rijden, maar dat staat mijn budget (nog) niet toe! Is natuurlijk geen kwestie van volhouden, maar vooral sparen haha.

Wat vind je de beste bio-tip die je zelf ooit kreeg?

Ik ben opgegroeid op een kleinschalige zorgboerderij. Mijn ouders verbouwden de groenten voor de gemeenschap die daar woonden en werkten. Lokaal voedsel produceren en gebruiken is mij met de paplepel ingegoten. Die tip geef ik graag door.

Wat is je lievelingsdier?

De koe. Een stoer beest, met karakter en veel toegevoegde waarde voor zowel mens als natuur.

Je lievelingsbloem?

De korenbloem. Die groeien prachtig op mijn akkerranden en velden. Ook de papaver vind ik heel mooi, vooral de kleur.

Je lievelingsboom?

De eik. De vader van alle bomen!

 

Volg Herenboeren Land van Weert voor alle avonturen van de Herenboeren in Weert. Facebook: https://www.facebook.com/HerenboerenLandvanWeert/

Website: https://landvanweert.herenboeren.nl/

 

 

 

Daan de Ridder (Foto: Belicht)