Frank - misschien ken je hem van Brasserie d’Oude markt waar hij tien jaar heeft gewerkt - woont samen met zijn vriendin Kristel en dochtertje Flore in de wijk Molenakker. Hij werkt nu als salesmanager. Toen twee jaar geleden het pleintje voor hun huis ‘op agenda’ gesnoeid werd op een hete zomerdag, ging al het groen kapot. Aanleiding voor Frank en enkele medebewoners om het pleintje zelf in te richten en te gaan beheren. Het resultaat: een prachtige plek vol bloemen, planten, struiken, insecten en vogels. Op het twitter-account Bloeiend Weert post Frank groene geluksmomentjes om - tussen alle ellende in de wereld door - mensen groen te inspireren.

Groen Portret VIJF VRAGEN AAN...Frank Peeters, een van de initiatiefnemers van Bloeiend Weert

Waarom vind je biodiversiteit belangrijk?​


Op mijn vroegere basisschool de Vosseberg is mijn enthousiasme voor de natuur ontstaan. Mijn oude leraar – meester Raemakers - nam ons altijd mee naar het Vossenweggetje. Daar bloeide de pinksterbloem volop in de slootrand en dus fladderde er veel oranjetipjes. Die afhankelijkheid van een vlindersoort van een simpel plantje vond ik fascinerend. Ook genoot ik in mijn jeugd van de weidevogels, bloeiende akkers en insecten tegenover ons huis op Hushoven. Dat is allemaal weg of in uitzondering aanwezig. Door maaibeleid, verlaging grondwater en bemesting verdwijnen de pinksterbloemen (en overige soorten) en dus deze vlinder. Dat is typerend voor hoe de biodiversiteit afneemt. Maar we kunnen er samen iets aan doen! Meester Raemakers is laatst naar ons groene pleintje komen kijken, zó leuk!

Wat doe je graag in de natuur?


Genieten, vogels kijken en mijn dochtertje leren wat bepaalde soorten zijn. Van het eerste sneeuwklokje tot een zingende spreeuw. Ook even een uurtje ‘pongelen’ op het pleintje met buurmannen Arno en Thom is heerlijk ontspannend. Zeker met het voorjaar op komst en de eerste planten die uitlopen, is dat een moment van ontspanning. Ook probeer ik wat meer te doen met de Vogelwerkgroep vanuit IVN, als de agenda dat toelaat.

Wat vind je zelf moeilijk om vol te houden, in ecologische zin?​

Lokaal goede producten kopen. Snel naar de supermarkt gaan is dan gemak. Laatst verbaasde ik me na het maken van een simpele pasta wat een berg plastic er ligt als verpakking. Denk dat de grote supermarkten daar een verantwoordelijkheid in moeten nemen.

Wat was de beste bio-tip die je zelf ooit kreeg?


Maak je tuin NIET winterklaar! Wij hebben door rommel-hoekjes en bladafval in de border geen onkruid, geen bemesting nodig, geen vorstschade, sterke planten, goed bodemleven, natuurlijke vijanden voor bladluis, veel insecten, mieren en vogels. Wat wil je nog meer?

Wat is je lievelingsdier?

De spreeuw! Die zingt zo mooi, heeft een prachtig verenkleed en is sociaal (ze leven in een groep).

Wat is je lievelingsbloem?

De kaardebol. Deze heeft veel waarde, zowel als bloem, zaad en voeding. Er komen veel insecten op af. De plant is misschien wat lelijk als distel-achtige, maar de bloem, zowel bloeiend als uitgebloeid, is echt geweldig. Ook een soort die helaas steeds minder voorkomt.

Wat is je lievelingsboom?

De meidoorn. Op ons pleintje hebben we een gemengde haag van sleedoorn, meidoorn en liguster. Ze bloeien gefaseerd. Loop in het voorjaar
door Zuid-Limburg en je ziet ze volop, hier in Weert nauwelijks. Zonde! Het zijn sterke inheemse planten die goed tegen snoeien en droogte kunnen en véél functies vervullen: bloei voor de insecten en de pracht voor onszelf, vruchten voor vogels, blad voor diverse kevers en rupsen, stekels als schuilplaats/broedplaats voor vogels, afscheiding van tuinen en erven…

De belevenissen van Frank en de buren van Bloeiend Weert kun je volgen op twitter: https://twitter.com/BloeiendW

 

Frank Peeters (Foto: Belicht)