Robin Peeters, beheerder van de natuur-terreinen van Natuurmonumenten in het KempenBroek, Loozerheide en de Weerter en Budeler bergen. Robin en zijn collega’s werken onder andere aan het verwijderen van sloten waardoor (regen)water het gebied niet uitloopt. De grond houdt het water vervolgens vast voor droge periodes, zoals de afgelopen twee zomers, een klimaatbuffer. Onder invloed van al dat water ontstaat er ook nog eens hele bijzondere natuur!

Groen Portret VIJF VRAGEN AAN.... Robin Peeters

Waarom vind je biodiversiteit belangrijk?


Biodiversiteit is een goede graadmeter van de mate waarin wij mensen impact hebben op de omgeving. Hoe verstandiger wij met onze omgeving omgaan, hoe meer biodiversiteit. Overlast van bijvoorbeeld processierups of muizen, wordt door veel mensen onterecht uitgelegd als de nadelen van biodiversiteit en natuur. Maar dit zijn juist de gevolgen van een gebrek aan biodiversiteit en natuur.

Wat doe je – buiten je werk – graag in de natuur?


Ik trek er graag samen met mijn gezin op uit om de natuur te ontdekken. Onze dochters van 8 en 11 jaar vinden het heel leuk als papa kan vertellen wat er allemaal te zien is. Maar ik ben mijn hele werkweek natuurlijk intensief met natuur bezig, dus ik doe ook graag hele andere dingen! Zo ben ik gitarist in twee bandjes en werk ik af en toe als freelance geluidstechnicus voor
Poppodium Grenswerk in Venlo.

Wat vind zelf je moeilijk om vol te houden, in ecologische zin?


De aard van mijn werk houdt helaas in dat ik veel in de auto zit. In de natuurgebieden loopt geen openbaar vervoer dus dat is geen optie en de afstanden zijn te groot om met de fiets te doen.

Wat vind je de beste bio-tip die je zelf ooit kreeg?


Koppel je regenwater af! Echt heel raar dat we regenwater vervuilen door dit in het riool te laten lopen waarna we het vervolgens weer moeten zuiveren. Zeker gezien de droge zomers van afgelopen twee jaar. Laat het lekker de grond intrekken of vang het op en sproei er de tuin mee!

Wat is je lievelingsdier?


De rode wouw. Een schitterende roofvogel die goed te herkennen is aan de zwaluwstaart. Hij wordt sporadisch in onze omgeving gezien, maar als je een stukje Duitsland in rijdt zie je ze regelmatig langs de autoweg. Maar ook een vlucht kraanvogels die in het najaar naar het zuiden trekt en weemoedig trompettert, bezorgt bij kippenvel.

Wat is je lievelingsbloem?


De korenbloem. Fantastische kleur en een mooie complexe vorm.

Wat is je lievelingsboom?


De linde. Kunnen prachtige oude bomen worden maar spelen ook een hele belangrijke rol in het (bos)ecosysteem. Het blad van de linde is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een eik, heel gemakkelijk verteerbaar door het bodemleven. Zo komt er veel organisch stof en mineralen in de bodem die daardoor veel beter bestand is tegen verzuring en veel meer vocht vasthoudt. Dit is belangrijk in de ontwikkeling van een soortenrijk bos en daarmee dus voor de biodiversiteit.

Volg Robin en collega's via Kempen-Broek Natuurmonumenten en natuurlijk de landelijke organisatie van Natuurmonumenten

 

Robin Peeters (foto Belicht)