Thea Jetten werkt al projectmanager bij IVN Limburg. Jong en oud laten beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is... dat is fantastisch werk. Sinds Maart 2019 zit Thea namens GroenLinks in de Provinciale Staten. 'Mijn drijfveer is dat ik ook aan de voorkant Limburgs beleid wil vormgeven dat rekening houdt met onze leefomgeving.’ 

Groen Portret VRAGEN AAN....Thea Jetten, projectmanager IVN Limburg

Deze week… Thea Jetten, projectmanager voor IVN Limburg.

1) Wat houdt je werk in?

‘We laten jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf doen en leren staat altijd centraal. Zo betrekken we bij het planten van een Tiny Forest altijd de school en/of de buurt. Daarnaast zit ik sinds maart 2019 namens GroenLinks in de Provinciale Staten. Mijn drijfveer is dat ik ook aan de voorkant Limburgs beleid wil vormgeven dat rekening houdt met onze leefomgeving.’ 

2) Waarom vind je biodiversiteit belangrijk?​ 


We hebben de natuur hard nodig. Voor onze lichamelijke én geestelijke gezondheid, ons voedsel, onze ontspanning, onze grondstoffen. Biodiversiteit hangt met heel veel zaken samen, zelfs met onze darmen. Hoe diverser de voedingsbodem van ons eten, hoe beter onze darmflora werkt. En een goede darmflora is weer essentieel voor je geestelijke welzijn. Ongelooflijk hoe dat werkt. En daarnaast is meer biodiversiteit ongelooflijk mooi. 


3) Wat doe je – buiten je werk – graag in de natuur? 


Ik wandel graag. Met name in de heel vroege ochtend vind ik een lange wandeling heerlijk!


4) Wat vind zelf je moeilijk om vol te houden, in ecologische zin? 


Vooropgesteld: ik ben geen heilige. Ik vind het belangrijk om mensen perspectief te bieden. Laten genieten en realiseren hoe belangrijk het is en dat we ons landschap en de natuur koesteren. Mijn grootste twee zonden: ik rij auto en ik eet af en toe vlees (wel van mijn buren bioboer Hoeve Jamboors in Arcen). Het moeilijkste om te laten, vind ik de auto. Het scheelt zoveel tijd, is zo makkelijk. Autorijden heeft voor mij ook een symbolische betekenis. Het staat voor autonoom zijn, vrijheid, aan het stuur zitten van je leven. Ik hoop dan ook vurig dat er vol wordt ingezet op een goed en milieuvriendelijk alternatief voor brandstoffen. Voor het milieu, maar ook om minder afhankelijk te zijn van oliestaten.

5) Wat was de beste bio-tip die je zelf ooit kreeg? 


Streef niet naar perfectie, want dan haak je teleurgesteld af. Dus neem elkaar niet de maat. De kleine dingen tellen minstens zo hard mee en tellen samen enorm op. Dus als iedereen morgen een stoeptegel weghaalt en daar een (liefst inheemse) plant neerzet hebben we al heel veel gewonnen. Dus iedereen die dit leest…


6) Wat is je lievelingsdier? 
Oef, moet ik écht kiezen?

Onze hond Lizzy, een Spaanse Mastiff, eigenwijs, eigenzinnig als ze is heeft die mijn hart veroverd. Prachtig om te zien hoe een dier dat een slechte start heeft gehad toch weer vertrouwen krijgt en laat merken dat de liefde wederzijds is. 


7) Wat is je lievelingsbloem? 


Het vergeet-mij-nietje. Mijn vader zit sinds afgelopen oktober in een verpleeghuis vanwege Alzheimer en die bloem staat daarvoor symbool.


8) Wat is je lievelingsboom?

De treurwilg in mijn tuin. Volgens mijn man heb ik bij de bezichtiging niks van het huis gezien maar was ik al verkocht bij de aanblik van deze prachtige oude knoestige boom.