Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over een individuele water-warmtepomp met bodemlus, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Individuele water-warmtepomp met bodemlus plaatsen

Om de gemeentelijke ambitie van aardgasvrij in 2040 te behalen kan er ook gebruik worden gemaakt van een individuele water warmtepomp met een bodemlus. Hiermee vervang je de traditionele gasverwarming door elektrische systemen die water als bron voor verwarming of verkoeling van de woning gebruiken. Het water wordt gekoeld of verwarmd door de temperatuur van de bodem middels een warmtewisselaar. Het water wordt vervolgens in een goed geïsoleerd boilervat opgeslagen. Een groot voordeel van de bodemlus is dat het in de zomer ook zonder meerprijs voor koeling kan zorgen.

Voor een warmtepomp is lage temperatuurverwarming nodig, zoals vloerverwarming. Door deze toepassing is er in de hele woning een andere manier van ventileren nodig. In het hoofdstuk ‘Win warmte terug in je woning’ op deze website kun je meer informatie vinden over goede ventilatie.

Houd rekening met...

  • De bodem moet geschikt zijn voor dit systeem.
  • Dit systeem kost relatief veel elektrische energie.
  • Dit systeem kan eventueel samen met buren worden aangelegd, waardoor de kosten gespreid kunnen worden.
  • Een integraal energie-advies (isolatie, ventilatie, installatie en duurzame opwekking) is altijd de eerste stap, bijvoorbeeld via warmwoneninweert.nl

Deze maatregel draagt bij aan…

Energie(transitie)

 

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
In een groot buffervat wordt warm water opgeslagen.