Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het het installeren van slimme gebruiksmeters, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Installeer slimme (verbruiks-) meters en bedieningspanelen

Hoeveel elektriciteit verbruikt mijn koffiezetapparaat of een koelkast? En ben ik de verwarming vergeten uit te zetten voor ik weg ging? Deze vragen zijn te beantwoorden door gebruik te maken van slimme verbruiksmeters en bedieningspanelen. 

Verbruiksmeters of energiemeters zijn apparaten die tussen het stopcontact en de stekker van een apparaat worden geplaatst, om te kunnen zien hoeveel elektriciteit een apparaat verbruikt. Met die informatie kun je dus ook zien hoeveel een apparaat dagelijks verbruikt. En dus ook hoeveel een apparaat dagelijks kost aan energiekosten. Is overgaan naar een zuiniger model dan een betere optie, of is het beter om de stekker iets vaker uit het stopcontact te trekken?

Slimme bedieningspanelen bestaan er in verschillende soorten en maten. Een bekend voorbeeld is een tablet aan de muur om bijvoorbeeld de verwarming te reguleren. Tegenwoordig bestaan er ook app-bestuurbare installaties. Hiermee  kun je niet alleen je verwarming, maar bijvoorbeeld ook je verlichting vanaf je smartphone op afstand kunt besturen. En zo dus slimmer omgaan met je energieverbruik!

Houd rekening met...

  • Deze maatregel is op diverse manieren te verwezenlijken. Zo kan een professioneel bedrijf ingeschakeld worden maar zijn er ook mogelijkheden voor doe-het-zelf oplossingen. Zorg dat je de voor- en nadelen en de veiligheidsrisico's zelf goed in kaart brengt om een goede afweging te maken.

Deze maatregel draagt bij aan… 

Energie(transitie) 

Handige websites