Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het gebruik van houtvezel als natuurlijke isolatie, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Isoleren met natuurlijke isolatie: houtvezel

Isoleren van spouwmuren wordt traditioneel gedaan met minerale wol of piepschuim platen. Maar het kan ook anders en minder belastend voor het milieu. Bijvoorbeeld door houtisolatie toe te passen in muren of daken. Houtisolatie wordt vaak gekozen in combinatie met een houtskeletwoning.

Houtvezelisolatie wordt gemaakt uit reststromen van de houtindustrie. Deze reststromen met een lage economische waarde worden omgezet naar een hoogwaardig isolatiemateriaal. Upcycling, zou je kunnen zeggen! Met enkel een natuurlijke bindmiddel worden de vezels gebonden tot maatvaste, strakke homogene isolatieplaten.

Houtvezelisolatie combineert zeer goede isolerende eigenschappen met een zeer positief effect op het binnenklimaat. Je ondervindt geen negatieve gevolgen bij het verwerken, zoals irritatie die kan optreden bij het verwerken van minerale of glaswol. Houtvezelisolatie is er in verschillende diktes en is een zeer goed natuurlijk alternatief voor de gangbare isolatiematerialen.

Houd rekening met...

  • Deze maatregel is op diverse manieren te realiseren. Zo kan een professioneel bedrijf ingeschakeld worden, maar zijn er ook mogelijkheden voor doe-het-zelf oplossingen. Zorg dat je de voor- en nadelen en de veiligheidsrisico's van tevoren goed in kaart brengt om een goede afweging te kunnen maken.
  • Houtvezel is een bijproduct van de houtindustrie, waardoor het een zeer goedvoorbeeld is van een circulair bouwmateriaal.
  • Houtvezelisolatie is kant en klaar te verkrijgen in makkelijk verwerkbare platen, waardoor je snel kunt isoleren.
  • Met houtvezelplaten kun je ook de buitenzijde van de gevel isoleren, mits er een goede ademende stuclaag opgezet wordt. Hiervoor zijn speciale houtvezel platen voor buiten verkrijgbaar.
  • Bij het gebruik van biobased materialen als houtvezelisolatie moet je erop letten dat je luchtdicht, maar ademend bouwt. Sluit de natuurlijke materialen dus niet af met plastics, dampremmers of op latex gebaseerde verven. Dan krijg je juist rottend materiaal. Laat je daarom goed informeren door een expert.
  • Houtvezel is een vrij stug materiaal dat lastig te snijden is en daardoor enige handigheid vergt.

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Gezondheid

 

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Houtvezel als isolatie  (foto via bativox.be)