Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over een bruin dak, een actie uit het thema ‘Natuur en tuin’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Kies voor een natuurdak: bruin dak

Multifunctionele natuurdaken zijn in opkomst en bieden vele voordelen. De functie van een dak kan verder gaan dan het droog en warm houden van onze binnenruimtes. Onze daken zijn vooral voor planten en dieren die het steeds moeilijker hebben om te overleven, belangrijk. Natuurdaken op huizen kunnen hier een grote rol in spelen. Door een dak-inrichting te kiezen die meer op lokale natuur afgestemd is, kun je bijdragen aan een goed leefmilieu voor de lokale planten en dieren. Maar een natuurdak is meer dan een dak met planten en dieren. Het is een investering in de toekomst van de natuur en van jezelf. Natuurdaken hebben vele voordelen voor ons als mensen. Betere verdamping zorgt voor meer verkoeling en minder wateroverlast, grasachtige soorten vangen fijnstof beter af. Verder is het prettig en rustgevend om uitzicht te hebben op groen, ook op daken. Ook zorgt een groen ingericht dak voor extra isolatie en daarmee voor energiebesparing. Wist je ook dat planten nestgelegenheid en voedsel aan insecten en vogels bieden waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd?

Natuurdaken zijn er in alle soorten en maten. Denk aan sedumdaken, tuin- of gebruiksdaken, bruindaken, groene energie daken en groenblauwe daken.

Onder bruine daken worden daken verstaan waarbij vrijgekomen grond vanuit grondverzet bij ruimtelijke ontwikkelingen wordt gebruikt als dakafwerking. Dit idee is ontstaan doordat braakliggende terreinen verdwijnen door bebouwing. Daarmee gaat ook geschikt leefgebied voor diverse soorten vlinders, planten, amfibieën, vogels en andere soorten verloren. Zo ontstond het idee om bij nieuwbouw eerst de toplaag af te graven, dit te bewaren en later toe te passen als dakafwerking. Vele verschillende soorten dieren maken graag gebruik van bruine daken.

Een bruin dak kan worden aangelegd op een dak met een draagkracht van 180 kg per vierkante meter. Ook zonder de oorspronkelijke toplaag van de bouwlocatie kan een bruin dak worden aangelegd. Dan kan er vermalen steen van 25mm tot gruis worden toegepast. Door geringe verschillen in diepte van de substraat laag ontstaat er een grotere diversiteit aan planten en bodemleven. Tussen de steenslag worden enkele grotere stenen en stukken hout geplaatst. Laat op een bruin dak bij voorkeur de planten spontaan komen. Zo ontstaat een lokale begroeiing met zaden en insecten waar vogels van eten.

Houd rekening met...

  • Houd rekening met de dakconstructie voor een bruindak. Minimaal 180 kg draagkracht is vereist.
  • Maak een bijenkroeg (waterdrinkplaats voor bijen) door een waterelement te plaatsen.
  • Laat geen planten groeien in de buurt van binnenklimaatvoorzieningen, glas of andere materialen die door zon- of systeemwarmte opwarmen. Breng daar een grindstrook als bufferzone aan.
  • Plaats enkele lichtgewicht boomstronken en dood hout op het dak als beschutting en nestelruimte voor wilde bijen. Vooral op een zonnig dak kunnen zo schaduwplekken worden gecreëerd.
  • Pas een bruindak toe op platte daken. Op schuine daken heeft de grond te weinig houvast.
  • Vraag je buren ook om een bruin of groendak aan te leggen en versterk met deze groene stapstenen de ecologische structuur en geniet samen van jullie uitzicht.

Deze maatregel draagt bij aan…

Biodiversiteit vergroten

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Gezondheid

Minder hitte

Wateroverlast voorkomen

 

Kies wat past 

Er zijn veel maatregelen te nemen om je tuin groener en biodiverser te maken. Laat je zeker niet overweldigen. Kies wat bij jou en je tuin past. Ieder stapje is er een en helpt bij het groener en biodiverser maken van ons Heerlijke Weert en daarmee de wereld om ons heen. Succes en zeker ook veel plezier!

 

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Voorbeeld van een bruin dak (foto van Checklist Groen Bouwen).