Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over een groen dak, een actie uit het thema ‘Natuur en tuin’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Kies voor een natuurdak: groen dak

Multifunctionele natuurdaken zijn in opkomst en bieden vele voordelen. De functie van een dak kan verder gaan dan het droog en warm houden van onze binnenruimtes. Onze daken zijn vooral voor planten en dieren die het steeds moeilijker hebben om te overleven, belangrijk. Natuurdaken op huizen kunnen hier een grote rol in spelen. Door een dak-inrichting te kiezen die meer op lokale natuur afgestemd is, kun je bijdragen aan een goed leefmilieu voor de lokale planten en dieren. Maar een natuurdak is meer dan een dak met planten en dieren. Het is een investering in de toekomst van de natuur en van jezelf. Natuurdaken hebben vele voordelen voor ons als mensen. Betere verdamping zorgt voor meer verkoeling en minder wateroverlast, grasachtige soorten vangen fijnstof beter af. Verder is het prettig en rustgevend om uitzicht te hebben op groen, ook op daken. Ook zorgt een groen ingericht dak voor extra isolatie en daarmee voor energiebesparing. Wist je ook dat planten nestgelegenheid en voedsel aan insecten en vogels bieden waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd?

Natuurdaken zijn er in alle soorten en maten. Denk aan sedumdaken, tuin- of gebruiksdaken, bruindaken, groene energie daken en groenblauwe daken.

Onder groendaken worden daken verstaan die begroeid zijn met zoveel mogelijk verschillende soorten planten. Er zijn mogelijkheden voor intensieve en extensieve begroeiing. Zo kunnen er mossen, kruiden, grassen, struiken maar ook bomen groeien! De planten bieden nestgelegenheid en voedsel aan insecten en vogels, waardoor groendaken ook zorgen voor bestuiving en plaagbestrijding.

Extensief begroeide daken zijn maximaal 150 mm dik, zonder de begroeiing. Hiervoor is weinig tot geen onderhoud nodig. Meestal bestaat de beplanting uit vetplanten (sedum) en zulke daken worden daarom ook wel sedumdaken genoemd. Vetplanten zijn goed aangepast aan de temperatuurschommeling van het dakklimaat en zijn goed in staat water te verdampen. Ook gras- en kruidendaken vallen onder de extensief begroeide daken.

Intensief begroeide daken hebben een dakbegroeiingssysteem van minimaal 150 mm dik exclusief begroeiing. Deze daken hebben onderhoud nodig om de begroeiing in stand te houden. Met een sterkere dakconstructie voor de begroeiing is het ook mogelijk om deze daken te belopen waardoor het dak een terrasfunctie kan krijgen. De dikke substraatlaag houdt meer water vast, waardoor je meer vrijheid hebt in beplantingskeuze. De betreedbaarheid van het dak maakt het onderhoud laagdrempelig. Het aanleggen van een daktuin behoort ook tot de mogelijkheden, mits de constructie sterk genoeg is. Het gebruik en onderhoud kan gelijk zijn aan een gewone tuin.

Houd rekening met...

  • Houd rekening met de dakconstructie voor het gewenste groendak. Een intensief begroeid dak vraagt om een sterkere constructie.
  • Varieer met soorten materialen, planten en hoogtes om de diversiteit in soorten insecten en vogels te stimuleren.
  • Plaats in de buurt van binnenklimaatvoorzieningen, glas of andere materialen die door zon- of systeemwarmte opwarmen geen brandgevoelige planten, zoals heide of droge grassen. Breng daar een grindstrook als bufferzone aan.
  • Gebruik lokale materialen bij het inrichten van je groendak. Meng bijvoorbeeld lokale grond met het substraat zodat ook het bodemleven op je dak aansluit bij het lokale ecosysteem.
  • Plaats enkele lichtgewicht boomstronken en dood hout op een extensief dak als beschutting en nestelruimte voor wilde bijen. Vooral op een zonnig dak kunnen zo schaduw plekken worden gecreëerd.
  • Is het dak schaduwrijk? Kies dan voor varens en mossen die hier goed kunnen groeien.
  • Schuine daken met een helling tot 45 graden kunnen worden voorzien van een groendak.
  • Groene daken laten zich goed combineren met andere functies. Zie hiervoor ook de maatregelen: bruindak en groenblauwdak en groen energiedak.
  • Betrek een groenexpert bij het maken van het ontwerp als je nadenkt over de gewenste dakinrichting. Vaak wordt er eerst gedacht aan watermanagementsystemen of zichtlijnen richting de tuin waardoor bepaalde groendaken niet meer mogelijk zijn.
  • Schakel een groenexpert in voor de keuze in plantensoorten. Met groenexperts en je constructeur kom je samen tot een integraal ontwerp-, aanleg en onderhoudsplan.
  • Vraag je buren ook een groendak aan te leggen en versterk met deze groene stapstenen de ecologische structuur en geniet samen van jullie uitzicht.

Deze maatregel draagt bij aan…

Biodiversiteit vergroten

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Gezondheid

Minder hitte

Wateroverlast voorkomen

 

Kies wat past 
Er zijn veel maatregelen te nemen om je tuin groener en biodiverser te maken. Laat je zeker niet overweldigen. Kies wat bij jou en je tuin past. Ieder stapje is er een en helpt bij het groener en biodiverser maken van ons Heerlijke Weert en daarmee de wereld om ons heen. Succes en zeker ook veel plezier!

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Extensief groen dak. Intensief groen dak.