Miljoenen jaren geleden stroomden de Rijn en de Maas door het natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man in Weert. In het huidige landschap zijn daar nog sporen van terug te zien door het nieuw ontwikkelde Geopad.

Lees het landschap bij het Geopad Ijzeren Man

Leren over het Weertse landschap en wandelen. Dat kan bij het Geopad. Het pad is 1,5 km lang en volgt grotendeels een van de bestaande wandelroutes in het IJzeren Mangebied. Het pad is met speciale bordjes aangegeven. Bij het Geopad gaat het om het 'lezen van het landschap'. Het natuurgebied is niet zomaar ontstaan. Het heeft een eigen identiteit en er zitten bijzondere verhalen achter. “We willen deze verhalen vertellen en laten zien. Verwondering en nieuwsgierigheid opwekken voor iets dat al heel oud is, maar nog steeds in ontwikkeling is. We hebben allerlei opdrachtjes en kleine experimenten bedacht, die je onderweg kunt uitvoeren,” vertelt initiatiefnemer Ad Havermans.

Het Geopad is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Weert, Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man Weert, Grenspark Kempen-Broek, de Centrale Zandwinning Weert (onderdeel van Kuypers Kessel), IVN Weert e.o. en de Geologische Vereniging Mente et Malleo.

Iedereen kan het Geopad lopen. Bezoekers kunnen bij het NMC de speciale geokar lenen. Leuk voor team- of familie-uitjes om zo op experimentele wijze de geschiedenis van de natuur in onze regio te ontdekken. Het Geopad start bij het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man aan de Geurtsvenweg 4 in Weert

Bekijk de opening van het Geopad hier.

GeoPadKar (foto NMC Weert)