Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het vervangen van je lampen door ledlampen, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Vervang je traditionele lampen door ledlampen

Verlichting is een belangrijk onderdeel in elk huis. Je kan gebruik maken van gloeilampen, spaarlampen, halogeenlampen of ledlampen. Wat is dan de beste keuze? We leggen het hier uit.

Een gloeilamp produceert niet alleen licht, maar ook een hoop warmte. Veel van de energie die zo’n lamp verbruikt, gaat dus verloren aan warmte in plaats van licht. Hierdoor zijn deze lampen erg inefficiënt en verbruiken ze veel energie. Ook halogeenlampen worden warmer bij gebruik en zijn inefficiënt. 

Gloei- en halogeenlampen worden niet meer verkocht . Alternatieven zijn spaar- en ledlampen. Hoewel een spaarlamp zuiniger is dan een gloei- of halogeenlamp, zijn er een meerdere voordelen aan de ledlamp die een ledlamp een betere keus maken dan een spaarlamp. De ledlamp levert het meest licht op, gaat langer mee, is duurzamer, is goed dimbaar en gebruikt het minste energie. In de winkel zijn ledlampen gemiddeld iets duurder, maar door het lage energieverbruik en de lange levensduur verdien je dat na een tijdje terug. Zelfs als je gloei- of halogeenlampen nog werken, is het dus zinvol om ze te vervangen door ledlampen.

Deze maatregel draagt bij aan…

  Energie(transitie) 

Handige websites