Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over een warmtemuur of muurverwarming, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Warmtemuur en muurverwarming

Verwarmen kan op vele manieren. Klassieke radiatoren zorgen voor convectiewarmte, het stromen van warme lucht naar plekken met koude lucht. Zo wordt de lucht in de woning verwarmd.

Een warmtemuur of muurverwarming past een ander principe toe, namelijk dat van verwarmen met stralingswarmte. De zon is een grote stralingswarmtebron. We kunnen in het voorjaar en de herfst bij lage buitentemperaturen op het terras zitten als de zon lekker schijnt en toch hebben we het niet koud. De stralingswarmte verwarmd mensen en voorwerpen in de ruimte en niet de lucht. Dit si gunstig want lucht laat zich minder makkelijk opwarmen dan een menselijk lichaam. Je hebt dus minder energie nodig om je comfortabel te voelen.

Terug naar de warmtemuur. Deze geeft zijn warmte door middel van straling af aan een koudere omgeving. Het is een vorm van lage temperatuur verwarming. De warmtewand werkt door middel van verlengde rookgasafvoer, ingemetselde buizen/slangen of holle bakstenen. Je kunt het dus zien als een vloerverarming in of aan de muur.

Naast vloerverwarming is muurverwarming een aangename en comfortabele manier van verwarming, omdat het lichaam direct aangestraald wordt en je minder warmte verliest door contact met koude muren. De ruimte warmt met dit systeem sneller op en de luchtvochtigheid blijft beter op peil. Ook werkt deze verwarming op een lagere temperatuur, dus is het door het hoge rendement energiezuiniger dan radiatoren. Warmtemuren besparen bovendien veel ruimte, omdat er geen radiatoren aan de muur nodig zijn.

Wandverwarming bestaat allereerst in de geïntegreerde vorm: in de muur. Bij goed geïsoleerde woningen met voldoende wandoppervlak kan ingebouwde wandverwarming als hoofdverwarming werken. Echter komt het vaker voor als bijverwarming, bijvoorbeeld in de badkamer. Dit systeem met waterleidingen werkt, zoals al eerder benoemd, net zoals vloerverwarming. Ook bestaat er ingebouwde elektrische muurverwarming. Het kan gaan om elektrische verwarmingsmatten of losse kabels in een lussenpatroon. Dit systeem werkt snel, maar de energiekosten liggen hoger dan een systeem met waterleidingen in je muur. Om die reden is het minder geschikt als hoofdverwarming, maar meer als bijverwarming. De in de muur verwerkte wandverwarming voorkomt dat radiatoren lucht- en stofcirculatie moeten gebruiken om warmte te produceren, waardoor je minder last hebt van tocht en neerdwarrelend stof. Dit systeem kan echter niet in combinatie met ingebouwde kasten worden gebruikt, kent een duurdere installatie dan radiatoren of infrarood panelen en is complexer om te plaatsen.

Houd rekening met...

  • Dit is alleen geschikt in nieuwbouwwoningen, of woningen waar de muren nog niet afgewerkt zijn.
  • De woning moet goed geïsoleerd zijn.
  • Stralingswarmte is comfortabele warmte, denk aan de zon of een haardvuurtje of de warmte voeten door vloerverwarming. Dit soort muren worden ook wel eens ‘knuffelmuren’ genoemd.
  • In de zomer kan muurverwarming ook het huis koelen, in het geval er koud water beschikbaar is om mee te koelen, bijvoorbeeld in het geval van een bodemwarmtepomp.
  • Leemstuc op de muren zorgt voor een extra opslag van warmte in de muur, waardoor het rendement van verwarmingsmuur omhoog gaat.
  • Een integraal energie-advies of stappenplan (isolatie, ventilatie, installatie en duurzame opwekking) is altijd de eerste stap, bijvoorbeeld via warmwoneninweert.nl

Deze maatregel draagt bij aan…

Energie(transitie)

Gezondheid

 

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Warmtemuur (foto van ecotechnieken.be)