De gemeente Weert vindt duurzaamheid belangrijk en draagt waar mogelijk bij aan circulair werken: werken zonder restafval te produceren. Dat geldt ook bij het verwerken van omgewaaide bomen. Weerterlandhout biedt een oplossing

WEERTERLANDHOUT – een initiatief om duurzaam om te gaan met hout

Stormschade

De laatste tijd komt het steeds vaker voor dat flinke stormen bomen omwaaien of ernstig beschadigen. Ook grote monumentale bomen sneuvelen helaas. Tot voor kort eindigde dit hout als biomassa voor energiecentrales en veroorzaakte het bij verbranding extra fijnstof.

Duurzaam hergebruik via WEERTERLANDHOUT

Om hout een duurzame bestemming te geven als gebruiksvoorwerp of kunstobject werkt de gemeente van 2020 tot 2023 officieel samen met de stichting WEERTERLANDHOUT. Dit is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk die werkt met vrijwilligers, scholen en ook mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ inzet. Zij bewerken het hout en maken er mooie producten van.

Wat gebeurt er met het hout?

WEERTERLANDHOUT zorgt samen met partners voor het verwerken van de boomstammen. Adriaans Molenbouw en de zagerij van het Openluchtmuseum Eynderhoof zagen de bomen in planken. Een deel van het hout wordt gebruikt voor bouwprojecten van het museum. De rest wordt, na een jaartje drogen, door WEERTERLANDHOUT gebruikt of beschikbaar gesteld voor duurzame doelen binnen de gemeente.

Resultaten

Een paar voorbeelden van het tweede leven van bomen. Zitbanken in het park aan de O.L. Vrouwestraat en buitenmeubilair dat voor privépersonen is gemaakt. Kleinere stammen dienen als materiaal voor beeldhouwers en houtsnijders die er kunstvoorwerpen van maken.

Opslagruimte gezocht

“Aan hout hebben we geen gebrek, wel aan plek!!” WEERTERLANDHOUT zoekt nog naar een opslagruimte in Weert of omgeving om hout te laten drogen. Liefst in combinatie met een ruimte die als werkplaats kan dienen.

Interesse?

Heb je als vereniging, school of privépersoon ideeën die je wil realiseren in een houten product? Neem vooral contact op. Daarnaast is er altijd ruimte voor vrijwilligers die zich willen inzetten voor de circulaire doelstelling van WEERTERLANDHOUT.

Contact via info@weerterlandhout.nl 

Zie ook www.weerterlandhout.nl

 

Bankje gemaakt door Weerterlandhout van hout van lokale bomen Logo Weerterlandhout