Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het plaatsen van een zonneboiler, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Zonneboiler plaatsen

Een zonneboiler is een duurzame vervanger van aardgas om je tapwater te verwarmen. De zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak die zonlicht opvangt, en een vat om het warme water in op te slaan. Omdat er in de zomermaanden geen gas nodig is om tapwater te verwarmen zorg je voor minder CO2-uitstoot én voor een lagere energierekening! Je kunt tot wel 50% besparen op de kosten voor het verwarmen van kraanwater. In de wintermaanden voldoet de zonnewarmte niet, en zal je een combinatie moeten maken met een hr-ketel of een warmtepomp.

Op een warme dag kan het water uit een zonneboiler een temperatuur van wel 80 graden bereiken. Gemiddeld ligt de temperatuur rond de 60 graden. Een goed geïsoleerd voorraadvat houdt de warmte vaak enkele dagen vast .

Benutten van de zon voor het verwarmen van tapwater voor douchen of in de keuken. Je kan dit toepassen ook bij de verwarming van een zwembad.

Houd rekening met...

  • Jaarrond verwarmen met een zonneboiler is vaak niet mogelijk.
  • Goede isolatie is van belang.
  • Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.
  • Een integraal energie-advies (isolatie, ventilatie, installatie en duurzame opwekking) is altijd de eerste stap, bijvoorbeeld via warmwoneninweert.nl

Deze maatregel draagt bij aan…

Energie(transitie)

 

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Zonneboiler (foto Rijksoverheid).