Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over zonnepanelen plaatsen, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Zonnepanelen plaatsen

Met zonnepanelen ben je je eigen energieleverancier. Een zonnepaneel (ook wel PV-paneel genoemd) zet met behulp van lichtgevoelige cellen zonlicht om in groene elektriciteit zonder gebruik van fossiele brandstoffen.

Zonnepanelen zijn een relatief grote investering, maar de prijzen zijn in de laatste jaren flink gedaald. Dat komt omdat steeds meer leveranciers de panelen aanbieden of installeren. Het is dan ook een goede tijd om te investeren, omdat de prijs gedaald is en de kwaliteit verhoogd. Ook durven de meeste leveranciers door de marktontwikkeling een garantie van 10 jaar te geven. De meeste panelen geven na 25 jaar nog 85% van de opbrengst, waarbij de gemiddelde terugverdientijd slechts een derde van de totale levensduur betreft. De energiekosten zijn zo laag, dat deze terugverdientijd gemiddeld tussen de 6 en 7 jaar ligt. Hoewel het produceren van zonnepanelen ook energie kost, heb je dit binnen 2,5 jaar ‘ongedaan’ gemaakt.

Zonnepanelen worden niet zomaar los verkocht, maar vaak in combinatie met een zogenaamd PV-systeem. Dat zijn complete systemen, waarin de gehele weg van zonlicht tot apparaat verzorgd wordt. Je kunt dan kiezen voor een netgekoppeld systeem, waarbij de niet-verbruikte stroom terug verkocht wordt aan het elektriciteitsbedrijf. Je bent daardoor minder afhankelijk van energieleverantie door derden. Minder afhankelijk van energieleverantie door derden. Lagere kosten verbruik.

Houd rekening met...

  • Mogelijk is isoleren voor je woning een betere investering dan het opwekken van zonne-energie.
  • Een integraal energie-advies (isolatie, ventilatie, installatie en duurzame opwekking) is altijd de eerste stap, bijvoorbeeld via warmwoneninweert.nl

Deze maatregel draagt bij aan…

Energie(transitie)

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Dak met zonnepanelen. Dak met zonnepanelen.