Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het gebruiken van zonwering, een actie uit het thema ‘Hitte, droogte en water’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Zonwering gebruiken aan de buitenkant van je woning

De zomers worden steeds warmer onder invloed van klimaatverandering. Koeling in de zomer wordt de komende jaren misschien nog wel belangrijker dan het verwarmen van onze huizen in de winter. Zeker in goed geïsoleerde woningen kan de temperatuur in hete zomers hoog oplopen en de warmte is nog niet zomaar uit je woning als het ‘s avonds koeler wordt.

Tegenwoordig worden woningen vaak uitgerust met een koelsysteem. Maar ook zonder koelsysteem kun je zorgen voor een aangenaam binnenklimaat, door er simpelweg voor te zorgen dat de warmte je huis niet binnenkomt. Het plaatsen van zonwering voorkomt licht-/ warmte-instraling in de woning en dus hitte in huis.

Aan de buitenzijde van je woning kun je verschillende technische maatregelen nemen om zoninstraling tegen te gaan. Zo kun je denken aan een overstek op de zuid of zuidwestzijde. Een overstek is een overhangend stuk dak, waardoor de zon niet de ramen bereikt. Een zelfde effect heeft een zonnedoek of een luifel of zonnescherm bij de ramen. Dat zijn goedkopere en snel te realiseren oplossingen in bestaande situaties.

Verder zijn er screens verkrijgbaar in alle soorten en maten. Deze kunt je bij de bouw meteen laten inbouwen of in cassettes te plaatsen op of boven het kozijn. Deze screens zijn vaak elektrisch te bedienen. Je kunt ook kiezen voor vaste screens, die je op de ramen bevestigd wanneer de zon te fel wordt en de hele zomer kunt laten zitten.

Denk er bij screens aan dat donkere screens meer licht absorberen/opnemen, waardoor er minder warmte binnenkomt. Bovendien kun je door donkere screens beter van binnen naar buiten kijken. Licht gekleurde screens reflecteren juist meer licht, maar laten ook meer licht door, waardoor de warmte zich alsnog in de woning ophoopt. Verder kun je door lichte screens minder goed naar buitenkijken. Dit is zeker van belang als je de screens in de zomer altijd omlaag hebt.

Wil je naast warmte tegenhouden ook een mooi uitzicht naar de tuin en/of bijdragen aan de natuur in je tuin, plaats dan eens een grote boom of een serie leibomen in de buurt van ramen op de warme kant. De bomen zorgen voor verdamping van vocht wat de hitte in de tuin in de zomer tegengaat. Dit zorgt ook voor minder hitte in huis!

Het voorkomen van het binnendringen van hitte spaart het energie. Alles wat niet binnenkrijgt aan warmte hoef je niet te koelen met een energievretend koelsysteem in warme zomers.

Houd rekening met...

  • Denk goed na over de oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon.
  • Plan bij ramen op de zonzijde (zuidoost, zuid en zuidwest) alvast wat extra zonwering, overstekken of een grote boom. Zo zorgt de instraling van de zon voor minder hitte in huis tijdens de warme zomerperiode.
  • Donkere zonwering zorgt voor minder warmte binnen in huis dan lichte zonwering. Bovendien kun je beter door donkere screens heen kijken dan door lichte screens, hoewel dat tegenstrijdig klinkt.

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Minder hitte

Energie(transitie)

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Voorbeeld van zonwering: een zonneluifel boven het terras. Voorbeeld van zonwering: een zonneluifel aan de zuidzijde.